KORONA FOGÁSZATI KÖZPONT
2000 Szentendre, Korona utca 1.
+36 26 816 080, +36 30 799 2350
info@koronafogaszat.eu

NYITVA TARTÁS

hétfő: 8-20
kedd: 8-20
szerda: 8-20
csütörtök: 8-20
péntek: 8-20

Fogeltávolítás, műtéti foggyökér-eltávolítás

A Korona Fogászati Központban arra törekszünk, hogy meglévő fogait megőrizzük és meggyógyítsuk. Vannak azonban olyan anatómiai szituációk, mikor az Ön hosszú távú egészségmegőrzése érdekben megoldásként szóba kerül a foghúzás.

A fogászatban foghúzásnak, fogeltávolításnak (extractiónak) hívjuk azt a beavatkozást, aminek során a szakorvos eltávolít egy fogat az Ön szájüregéből.

A foghúzásnak két technikája létezik:

  • Az egyszerű foghúzás során a fogorvos a fog látható és jól hozzáférhető részét egy fogó és emelő segítségével kiemeli a helyéről.
  • A sebészeti fogeltávolítás ennél bonyolultabb és komolyabb folyamat, amely képzett szájsebészt igényel. (A Korona Fogászati Központban a sebészeti fogeltávolítást nagy tapasztalattal rendelkező dentoalveorális sebész, azaz szájsebész végzi.)

A foghúzásnak számos oka lehet:

  • Az előrehaladott fogszuvasodás, amely miatt a fog már nem menthető meg töméssel, betéttel vagy koronákkal.
  • Az előrehaladott fogágybetegség, amelynél a fog tartószerkezete jelentős mértékben meggyengült.
  • Az áttörésben visszamaradt fog, amely a későbbiekben gyulladáshoz vezethet.
  • A fogszabályozás elvégzése érdekében történő foghúzás, például a bölcsesség fogak eltávolítása.
  • Ha fogbél gyulladása ráterjedt a gyökeret körülvevő csontra.
  • Eltört fog esetében, ha a törésvonal a koronális kétharmadban van.

Amit a foghúzásról tudnia kell

A foghúzásra helyi érzéstelenítésben kerül sor, ezért nem okoz fájdalmat az Ön számára. A foghúzás az egyik legrégebbi fogászati beavatkozásnak számít, hiszen több évezrede használják különböző betegségek gyógyítása érdekében.

Az eltelt időkben a módszerek sokat javultak és csiszolódtak, a ma használatos eszközöket azonban csak a XX. század elején fejlesztették ki.

Azokat a fogakat, amiket nem lehet fogszabályozással helyreigazítani, valamint amelyek nem tudtak előtörni a helyükről (vagyis impaktáltak), szintén el kell távolítani. Számos betegség esetében ellenjavallt a foghúzás (néhány szív-érrendszeri betegség, a vérzékenység, a cukorbetegség, az allergia és a különböző pajzsmirigybetegségek), illetve fokozott figyelem és a beteg előkészítése szükséges.

Mi történik a foghúzás után?

Foghúzást követően a szájüregben egy csontseb marad, amit a gyógyulás érdekében a fogászati rendelőkben ellátnak. Általában a gyógyulás komolyabb szövődmények nélkül végbemegy, és két-három héttel a beavatkozás után a környéket már kemény kötőszövet tölti ki. Hat hónappal később a területet normális csontszövet borítja, és a röntgenfelvételen sem lehet elkülöníteni a kihúzott fog helyét.

Mit kell tennie abban az esetben, ha ki kell húzni egy fogát de szeretné azt szakértő kezekben és kíméletesen megoldani?

Ha az Ön fogászati problémájának sikeres megoldása elkerülhetetlenül együtt jár a foghúzással, akkor azt javasoljuk, hogy bízza ezt szakértő kezekre, aki kíméletesen és minimális kockázattal tudja eltávolítani kihúzandó fogait. Mielőtt belevágna, javasoljuk, hogy egy térítésmentes konzultáció keretében beszélje meg a foghúzás kérdését gyakorlott szájsebészünkkel, aki részletesen tájékoztatja Önt kíméletes megoldásokról. A konzultációra a +36 30 799 2350-es telefonszámon tud időpontot kérni.

Várjuk Önt szeretettel.